Lammestek med hasselbackpotet, rotgrønnsaker og sjysaus

Dette er en av oppskriftene på Lammestek Vertshuset Skarven i Tromsø har, med hasselbackpoteter av Midnattsolpotet Gulløye eller Mandel.

- 1 lammelår, ca 750 gram
- Hvitløk
- Urter (timian, rosmarin, salvie)
- Salt
- Pepper

Bein ut lammelåret eller be om et ferdig utbeinet lår i kjøttdisken. Legg kjøttet flatt ut. Krydre godt med salt, pepper og urter. Rull sammen, og bind kjøttstykket sammen med hyssing. Brunes i smør i stekepanna. For å få medium stekt kjøtt, stek i ovn på 200 grader til kjernetemperaturen er 58 grader (bruk steketermometer). La steken hvile i ca 20 min før du skjærer i kjøttet (for at kjøttsaften skal få satt seg i kjøttet og ikke renne ut).

Sjysaus


Bruk sjyen som blir under steking til saus. Du kan gjerne smake den til med litt urter.

Hasselbackpoteter


Beregn 1-2 stor Midnattsolpotet Gulløye, Mandel eller Kampion pr person.
- Smør
- Revet ost
- Salt & pepper
Del poteten opp i tynne skiver uten å skjære helt igjennom, de skal henge sammen på bunnen (legg evt. en blyant på skjærefjøla, slik at kniven ikke går helt ned). Poteten pensles med smør og krydres med salt, pepper og annet ønsket krydder (eks paprika).
Stekes i ovn på 200 grader. Potetene burde pensles med smør hvert 10 minutt til de er ferdige, beregn ca 30-40 minutter. Strø revet ost over potetene de siste 10 minuttene.

Rotgrønnsaker


- Gulrot, i tynne skiver
- Kålrot, i tynne skiver
- Sellerirot, i tynne skiver
- Purreløk, i tynne staver
- Rødløk, i små båter
Stek gulrot, kålrot og sellerirot i varm olje. Tilsett løken etter ca 2 min. Smak til med salt og pepper.