Mimis piroger

Denne oppskriften var en av finalistene i Potetoppskriftkonkurransen i 2010. Innsender var Mimi N. Sørensen fra Tromsø. Hun anbefaler at pirogene serveres med en salat og at pirogene kan spises til middag, lunsj, kvelds, snacks eller som turmat.

Kommentar fra dommerpanelet under konkurransen: Mengden potet kan godt reduseres og mengden kjøttdeig økes tilsvarende.

Fra pirogens hjemland: Prijatnovo appetita!

Deig:


6 1/2 dl hvetemel
½ ts salt
½ ts bakepulver
150 g margarin
2 egg, lettpisket
1 dl kaldt vann
Bland hvetemel, salt og bakepulver. Smuldre i margarin og tilsett egg. Rør inn det kalde vannet og kna deigen til den er smidig. Sett deigen kjølig i en plastpose i ca 2 timer.

Fyll:


800 g kokte potet skjæres i små terninger.
100 - 150 g kjøttdeig
2 ss olje
1 liten løk, finhakket
1-1/2 ss karri (Babas eller Santa Maria)
1 ss kjøttbuljong blandet i 1 dl varmt vann
Fres løk i oljen og stek deretter kjøttdeigen. Vend inn potetbiter, karri og buljongvann. Snu og vend godt. Stek videre under omrøring. Avkjøl.

Fremgangsmåte:


Del deigen i 10 emner. Kjevle ut deigen til ca 1 cm tykkelse og form pirogene til ca 15 cm i diameter med å bruke en asjett eller frokosttallerken som mål. Legg på 2 ss fyll på den ene halvsiden. Pensle kantene med litt kaldt vann, brett sammen til en halvmåne og press kanten sammen med en gaffel. Gjenta til du har laget 10 stk. Plasser pirogene på en smurt stekeplate og pensle med sammenpisket egg. Stek dem på midterste rille i stekeovnen ved 225 grader i 15-20 minutter til de er gylne.