Potage Parmentier

Potetsuppe med persilleolje og krutonger

Denne oppskriften var med i potetoppskriftkonkurransen som ble avholdt høsten 2008. Innsendt av Pål Johnny Larsen, Fossmoen i Bardufoss

Ingredienser

Suppe:
50 gram usaltet smør
500 poteter skrelt, i tynne skiver
1 løk i tynne skiver
1 laurbærblad
9 dl melk
salt og nykvernet svart pepper

Persilleolje:
1-2 bunter (75) gram persille, helst flatbladet
1 1/2 dl extra-virgin oliven olje

Krutonger med baconsmak:
3 ss olivenolje eller 2ss usaltet smør
4 baconskiver uten svor, i biter
2-3 loffskiver uten skorpe i 1 cm store terninger

Fremgangsmåte

Lag først persilleolje:
Kok opp en kjele med vann, legg i persillen og forvell den i 5-10 sekunder. Forskrekk i kaldt vann. La de renne godt av og klem den i tørt klede. Hakk den grovt og kjør den og oljen til en puré i med stavmikser eller lignende. Bruk oljen som den er eller sil den. Man kan ha oljen i kjøleskap i opptil en uke.

Suppen:
Smelt smør i en tykkbunnet kasserolle. Stek løken til den er blank og myk, tilsett poteten og la dem frese med i et par minutter. Tilsett laurbærblad, melk, salt og pepper. Kok opp og reduser varmen og la suppen trekke i 15-20 minutter til potetene er møre. Fjern laurbærbladet. Kjør suppen til puré, med stavmikser eller lignende. Sil over i en ren kjele. Sett til side.

Krutonger og bacon:
Stek baconet i en middels varm panne sammen med oljen eller smør i til de er sprø. Ta de opp og tørk de på papirhandkle. Ha loffterningen i smøret eller oljen som du har stekt baconet i til de er sprø og gyldne. Vend ofte.

Varm opp suppen og smak til med salt og pepper. Serveres i boller med persilleolje over. Fordel krutonger og bacon i suppen eller ha de ved siden av.