Våre potetsorter

Poteten har vært dyrket i nærmere 300 år i Norge og over 500 år i Europa. Over hele verden er det registrert flere tusen forskjellige potetsorter, men det er bare noen få av disse som egner seg til dyrking langt nord for Polarsirkelen.

Tromspotet har siden oppstarten i 1995 vært opptatt av potetsorter til dyrking tilpasset til arktiske strøk.

I 2006 startet det et prosjektarbeid i regi av an av våre produsenter - Grundnes gård, som i samarbeid med den norske foredleren av potet - Graminor leter etter nye potetsorter. Målet er å finne frem til gode, nye potetsorter som passer til våre breddegrader. Det er et møysommelig arbeid, og å få frem en ny potetsort tar opp til 10 år! Da må potetforedlerne kunne spå minst 10 år frem i tid, og det er en spennende og utfordrende jobb. Tromspotet har støttet dette arbeidet på ulik vis siden oppstart. Her kan du lese litt mer om dette!

På samme måte som grønnsaker, frukt og vin er også poteten avhengig av det jordsmonnet den blir dyrket i, solinnstråling, klima og bondens kompetanse. Midnattsolpotet er vårt merkenavn på poteter dyrket nord for Polarsirkelen. Sol hele døgnet, kombinert med kjølig klima, vårt jordsmonn og potetfaglig kunnskap gir Midnattsolpoteter høy kvalitet. Den korte nordnorske sommeren gir potetene en intensiv vekstperiode og en utpreget potetsmak. Midnattsolpotetene kvalitetskontrolleres manuelt etter vask og innfrir høye krav til kvalitet, smak og jevn størrelse. Gulløye og Mandel er hovedsortene, men også andre tradisjonsrike nordnorske potetsorter inngår i serien. Midnattsolpotetene finner du i butikker i hele Nord Norge.

Potetsortene vi har innom anlegget vårt på Silsand varierer litt fra år til år. I menyen til venstre finner du en beskrivelse av de viktigste!