Gulløye fra Nord-Norge

Gulløye er Nord-Norges egen potet og har vært dyrket i landsdelen i mer enn hundre år. Historien forteller at poteten var i skreppa til rallarne som kom vandrende over kjølen fra Sverige. I dag dyrkes Gulløye stort sett ingen andre steder enn nord for Polarsirkelen. Potetsorten er lunefull og avlingene varierer endel fra år til år, men de er desto mer verd å vente på. Gulløye er en skjør potet som sprekker lett under opptak og lagring. Fra gamle dager sies det at potetbøndene nikket anerkjennende når de kunne høre Gulløye sprakk under opptak. Dette var et tegn på at årets avling var av den riktige kvaliteten. Gulløye er en potet som er lett gjennkjennelig på de røde "øynene". Sorten er svak mot en del potetsykdommer, derfor dyrkes kun i Nord-Norge. På grunn av klima har vi mindre sykdomspress enn våre kolleger lenger sør. Korte og hektiske vekstsesonger gir fordeler også!

Gulløye er sorten for potetelskere! Gulløye er melen og svært velsmakende, med en nesten nøtteaktig smak. Ikke rart at kokker over hele landet elsker denne. En av disse er Odd Ivar Solvold, tidligere coach for kokkelandslaget. Han lager mange gode retter av Gulløye fra Nord-Norge, blant annet Gulløyesuppe, Bacalao salat og Brandad med Gulløye. Nam!

Høsten 2007 ble Gulløye fra Nord-Norge tildelt beskyttet betegnelse fra KSLMatmerk. Denne betegnelsen gis til produkter som har en svært nær tiknytning til et geografisk område og har unike produktkvaliteter som kan tilskrives klima, jordsmonn og produksjonsmetoder. Det er våre produsenter gjennom Produsentorganisasjonen Ottar er rettmessig bruker.

Gulløye fra Nord-Norge selges størrelsessortert i 2 kgs pakninger, i tillegg finner du Mini-Gulløye i 900g pakninger. Våre kolleger i Kokt og Klar har en enda mer lettvint variant til dere - Børstet Gulløye, ferdig kokt, med skallet på, både i dagligvare og til storhusholdning.