Gulløye er en flott melen potetsort å bruke til de urnorske tradisjonsrike potetkakene. Spist med smeltende smør og sukker eller sirup på er det lykke i ordets beste forstand. Tradisjonelt ble potetkaker stekt på takke, men ei tørr og varm stekepanne går også kjempefint.
INGREDIENSER
Til cirka 10 potetkaker
1 kilo Gulløye
1 ts salt
2,5 dl byggmel
1 dl melk
Tilbehør
Smør
Sukker
Sirup
Brunost
Del oppskriften
1. Kok Gulløyepotetene. For å unngå at de sprekker under koking, kok opp vannet, sett ned temperaturen og la de trekke seg møre.
2. Hell av vannet og skrell potetene.
3. I en bakebolle med røregren, ha i de kokte potetene og bland inn saltet. Pass på å ikke røre for mye. Tilsett melet og melka og rør til ingrediensene akkurat blir blandet sammen.
4. Nå skal leivene kjevles ut. Lag runde kuler av potetdeigen med hendene dine og kjevle ut. Et triks er å kjevle ut kulene til tynne leiver mellom to ark matpapir. På denne måten trenger du ikke å tilsette mer mel, og da blir potetkakene også saftigere.
5. Stek potetkakene på begge sider i en tørr stekepanne.
6. Potetkakene smaker godt sammen med smør, sukker, sirup, rømme eller brunost.
Velbekomme!